Miért a goji? 2019-06-17T13:01:22+00:00

PURE GOJI

A komplex vitamin immunrendszered egészségéért!

 • A goji a Föld első számú SZUPERTÁPLÁLÉKA
 • A világ leggazdagabb antioxidáns, karotinoid és kálium forrása
 • 50 klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy felveszi a küzdelmet a RÁK ELLEN
 • Lassítja és gátolja az öregedési folyamatokat
 • Visszafordítja az időskori látásromlást, élesíti a látást
 • Megakadályozza a vérrögképződést
 • Csökkenti a magas vérnyomást
 • 67x több B1 vitamin, mint a barnarizsben

 • 70x több Zeaxantin, mint a sárga kukoricalisztben

 • 21%-kal növeli meg minden sejt élettartamát

 • Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, aminosavak, enzimek, növényi rostok, szerves savak, poliszaharidok

 • A GOJI hazájában, az emberek 10 évvel tovább élnek, mint mi

TÁPLÁL, MEGVÉD, FIATALÍT

A Pure Goji 100%-ig bio juice. Egy üveg  Pure Goji tartalma a teljesség igénye nélkül: szerves savak, teljes vitaminsor, nyomelemek, 21%-os rosttartalom, poliszacharidok, 18 aminosav, ásványi anyagok és enzimek.

ORAC érték – Antioxidáns kapacitás

Brunswick Laboratories

Az ORAC eredmények alapján a goji berry antioxidáns ereje

 • 5-szöröse az aszalt szilváénak
 • 10-szerese a narancsénak
 • 12-szerese a mazsoláénak és
 • 55-szöröse a karfiolénak

A publikált ORAC adatok alapján, a goji berry-nek van a legmagasabb ismert ORAC értéke, az összes élelmiszer közül.

ORAC: 300 egység/g.

A Dr. Guohua Cao által, a Tufts Egyetem USDA Human Nutrition Research Center on Aging intézetében kifejlesztett ORAC teszt, az egyik legérzékenyebb- és legmegbízhatóbb módszer az antioxidánsok oxigéngyök megkötő képességének mérésére.

Ez az egyetlen vizsgálat, amely a szabadgyökök gátlásának idejét és mértékét együttesen méri.

Szuperoxid elleni hatás – a legveszélyesebb szabadgyök

A kínai farkasbogyó szuperoxid szabadgyökök semlegesítésében mutatott hatásosságának egyik legkorábbi vizsgálatát Kínában hajtották végre 1982-ben. Ötven, 64 és 80 év közötti embernek adtak 50 gramm farkasbogyót tíz napon át. Vérmintájuk elemzésekor kiderült, hogy a szabadgyökök enzimatikus antioxidánsa, a szuperoxid-dizmutáz (SOD) koncentrációja 48%-kal megugrott. Ráadásul a lipid peroxidok szintje 65%-kal csökkent.

2004 decemberében a tajvani Kaohsiung Orvostudományi Egyetem által publikált vizsgálat azt mutatta, hogy a kínai farkasbogyó valóban jelentős szuperoxid-semlegesítő aktivitással rendelkezik.

A kutatók azt találták, hogy a koncentrációtól függően, a farkasbogyó vizes extraktuma a szuperoxid szabadgyökök 28,8-82,2%-át köti meg.

A szuperoxid aktivitás 50%-os csökkentéséhez szükséges farkasbogyó koncentráció igen kicsi…A vizsgálatokban felhasznált igen kicsi koncentrációk jelzik a kínai farkasbogyó kivételes szuperoxid-semlegesítő hatását.

A goji berry 21%-kal növeli a sejtek élettartamát

A goji berry 21%-kal növeli a sejtek élettartamát!

A Pekingi Egyetem Sejtbiológiai és Genetikai Tanszékén  dolgozó gerontológusok (az öregedést vizsgáló orvosok) felfedezték, hogy a sejttenyészethez elenyészően kevés farkasbogyót (0,025%) hozzáadva, az emberi tüdősejtek áltagos osztódási képessége 49-ről 61-re emelkedett. A sejt osztódásakor az oxidatív károsodás okozta terheléssel együtt, a hibalehetőség is megnő. Goji berry táptalajt alkalmazva a kutatók lényegesen, 22%-kal növelték meg a tüdőszövet élettartamát.

A yinchuani Ningxia Orvostudományi Egyetem Szövettani és Embriológiai Tanszékének egy 2002. októberi vizsgálata azt elemezte, hogy a goji berry hogyan növeli a spermatermelő sejteknek a szélsőséges hideg (hipotermikus körülmények), illetve az UV napfény okozta károsodásokkal szembeni ellenálló képességet.

„Azt találtuk, hogy a fructus lycii poliszacharid (FLPS), hatékony gátlószere mindkét folyamatnak. Az eredmények együttesen szemléltetik az FLPS öregedés és hipotermia okozta hereelváltozás ellen kifejtett hatását in vitro körülmények között” – jelentette ki Dr. Wang, a vizsgálat vezető kutatója.

Ez a vizsgálat nem csupán a megnövelt termékenyítőképesség jelentősége miatt fontos. A goji berry-ből készült főzetet már valóban évszázadok óta használják a termékenyítőképesség növelésére. A szaporítószervek sejtjei nagyon könnyen károsodnak hideg vagy UV fény hatására, így a goji berry ezen behatások elleni védelme mutatja a bogyós termésű növények antioxidáns erejének igazi mértékét.

Az immunitás erősítése

Az első vizsgálatok: 75%-os immunsejtszám-növekedés!

A Kínai Állami Tudományos és Technológiai Bizottság volt az első szervezet, mely megkezdte a goji berry farmakológiai hatásainak módszeres összefoglalását.

Az 1982. júliusa és 1984. januárja közötti kétéves periódus alatt, egy többközpontú vizsgálatot kezdtek a bogyó bioaktív tulajdonságainak tanulmányozása céljából. Számos különböző szervezettől (pl. Suzhou Orvostudományi Egyetem, az Első Shanghaji Orvostudományi Egyetem és a Ningxiai Gyógyszervizsgáló Intézet) érkező kutatót vontak be a vizsgálatokba.

A goji berry-vel kapcsolatos második, hosszabb klinikai vizsgálatot, a Ningxiai Orvostudományi Egyetem végezte 1982. októbere és 1985. májusa között. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a goji jelentősen megnöveli a fehérvérsejtek számát, a transzformált limfociták arányát és a fagocitózist.

A Kínai Állami Tudományos és Technológiai Bizottság egy 1988-as publikációjában a kutatók, a goji berry immunrendszer-erősítő hatását mutatták be egy 50 önkéntesen végrehajtott vizsgálat alapján.

Ötven gramm goji berry, tíz napon keresztüli fogyasztása után, a vizsgálati alanyok fehérvérsejtjeik száma 700 ponttal emelkedtek, 10%-kal nőtt a transzformált limfociták aránya és 75%-os ugrás következett be az immunglobulin A (IgA) szintjében.

Ennek jelentőségét nem szabad lebecsülni, mivel az IgA szint csökkenése, az öregedés egy fontos biológiai jelzője. Ez azt sugallja, hogy a goji berry, az öregedési folyamat lassításának lehetőségét kínálhatja.

A goji berry csökkenti a rák kockázatát

A goji berry megállítja a gyomorrák növekedését!

A goji berry megállítja a méhnyakrák növekedését!

A goji berry első szisztematikus, 1982 és 1985 között végzett vizsgálatában a kutatók bizonyították, hogy a gyümölcs 42%-kal csökkentette az ellenálló tumorok számát az egerekben, és két különböző típusú emberi rák növekedését lassította. A kutatók minden immunfunkciót betöltő sejt számának növekedését is megfigyelték.

1989-ben egy még átfogóbb, a Journal of Traditional Chinese Medicine c. folyóiratban megjelent kutatás, a goji berry két különböző típusú emberi rák ellen kifejtett hatását vizsgálta.

Az emberi gyomor adenokarcinóma és az emberi méhnyak karcinóma sejtjeit a goji berry gyümölcsének, levelének és szárának vizes kivonataival kezelték. Ezt követően a kutatók meghatározták, hogy az egyes kivonatok milyen mértékben lassítják a rákos sejtek szétterjedését.

A gyomor ráksejtek esetében a goji berry gyümölcs-, levél- és szárkivonata a rákos sejtek növekedését rendre 88.4%-kal, 93,38%-kal és 78,19%-kal csökkentette. A goji berry kivonatok az emberi méhnyak karcinóma sejtek terjedését rendre 73,75%-kal, 93,36%-kal és 95,8%-kal lassították.

A shanghaji Második Katonai Orvostudományi Egyetemen egy embereken végrehajtott vizsgálatban, goji berry poliszacharidot használtak 79 különböző típusú, (rosszindulatú melanóma, vese és vastagbél karcinóma, tüdőrák, szájüregi karcinóma és rosszindulatú hydrothorax) előrehaladott rákos megbetegedésben szenvedő pácienseknél.

A betegek egyik csoportját limfocita-aktivált citokin (LAK) és interleukin-2 (IL-2) terápiaként ismert különleges immunerősítővel kezelték.

Ez az immunrendszer megerősítését szolgálja, mely így hatásosabban akadályozza a rákos sejtek invázióját. A betegek másik csoportja ebben az immunterápiában és goji berry poliszacharid kezelésben is részesült.

Míg az immunterápiában részesült betegek csupán 16%-a, addig az immunterápiában és goji berry poliszacharid kezelésben részesült betegek 40,9%-a mutatott javulást rákos megbetegedésüket illetően. Így a goji berry hozzáadása, több mint duplájára növelte a hatékonyságot, 2,5-szer jobb reagálási arányt idézett elő.

A Huazhong Tudományegyetem egy 2001. novemberi vizsgálata azt mutatta, hogy a goji berry poliszacharid visszaszorítja a HL-61 emberi leukémia sejtek növekedését. Nagyobb koncentrációkban a poliszacharid rákellenes hatása erősebbé vált, bár mindegyik koncentráció esetén (20, 100, 500 és 1000 mg/L) mutatott bizonyos fokú hatékonyságot.

A Zheijang Orvostudományi Akadémia kutatói igazolták, hogy a goji berry gátolja a PC3 típusú prosztata ráksejtek növekedését. A goji berry-ből  a scopoletinnek nevezett rákellenes  vegyületet vonták ki, ennek tulajdonították a prosztatarák gátló hatásokat.

A kínai Tianjin Tudományegyetem kutatói azt találták, hogy a goji berry poliszacharid feltartóztatja a máj ráksejtek növekedését.

A yinchuani Ningxia Orvostudományi Egyetem Rákkutató Intézetében végrehajtott vizsgálat bizonyította, hogy a goji berry poliszacharid megduplázhatja a sugárkezelés hatékonyságát, az egerek Lewis-féle tüdőrákjának kezelésében.

Pure Goji Beta Glucan 500ml

Rákellenes bioaktív tápanyagok

A goji berry nagy mennyiségben tartalmaz bizonyítottan rákellenes és DNS-védő vegyületet. Ezek közé tartozik az ellagénsav, a béta-kariofillén és a kálium.

Az ellagsav és a rák

A goji berry gazdag ellagitanninokként és ellagsavként ismert rákellenes vegyületekben. Az ellagitanninok az ellagsav prekurzorai (előanyagai), melyek az emésztőrendszerben alakulnak át tiszta ellagsavvá. Az ellagsav erős mutáció- és rákellenes tulajdonságát, több mint 100 vizsgálat támasztja alá. 100 gramm goji berry 86mg ellagsavat és 1309mg fenoltartalmú vegyületet tartalmaz.

Ellagsav kutatási összefoglaló:

 • Gátolja a nyelőcsőrák kifejlődését
 • Csökkenti a lipid peroxidációt
 • Az ellagénsav hatékony szabad-gyök fogó
 • Csökkenti a tumorok gyakoriságát és kifejlődését
 • Véd a sugárzás okozta kromoszóma károsodástól
 • Gátolja a májrák kialakulását
 • Gátolja a tüdőrák kialakulását
 • Gátolja a bőrrák kialakulását
 • Gátolja az embrionális mutációt és karcinogenezist toxinokkal

  kezelt állati modellekben

A béta-kriptoxantin és a rák

Az új epidemiológiai bizonyítékok azt jelezték, hogy a béta-kriptoxantin bírhat a legerősebb rákellenes tulajdonsággal az öt legismertebb karotinoid vegyület közül, melyekbe az alfa-karotin, a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin is beletartozik.

A goji berry tartalmazza az egyik legtöbb béta-kriptoxantint, a kutatók által „oxidált xantofillnek” nevezett rendkívüli karotinoidot.

A béta-kriptoxantin rákellenes hatásait kutató egyik legnagyobb vizsgálat a Dél-kaliforniai Keck Orvostudományi Egyetem Norris Rákkutató Központja és a Szingapúri Nemzeti Egyetem együttműködésével jött létre.

A kutatók a 2003. szeptemberében publikált vizsgálatban (a Szingapúri-Kínai Egészség Vizsgálat) tanulmányozták az élelmiszerekben lévő különböző karotinoidok és a tüdőrák közötti kapcsolatot. Összesen 63 257 negyvenöt és hetvennégy év közötti férfi és nő vett részt az 1993 áprilisában elkezdett és 1998. decemberében lezárult prospektív klinikai vizsgálatban.

Az ellenőrző vizsgálatok első nyolc évében a vizsgálatokban részt vevő emberek közül 482 tüdőrákos eset fordult elő. A kísérleti adatok alapos elemzése után a kutatók azt találták, hogy a béta-kriptoxantin jelentős mennyiségű bevitele összefügg a tüdőrák kockázatának 28%-os csökkenésével. Jótékony rákellenes hatás a béta-karotin esetében nem volt megfigyelhető.

A szív egészségének megőrzése

Goji berry kutatási összefoglaló:

 • Akár 80%-kal csökkenti a vérszérum triglicerid- és koleszterin-szintjét
 • Csökkenti a gyulladás mértékét
 • Gátolja az LDL-koleszterin oxidatív károsodását
 • Csökkenti a vérnyomást
 • Higítja a vért
 • Emeli a szervezet kálium szintjét
 • Csökkenti a vérlipidek szintjét- és oxidációját
 • Csökkenti a vérlemezkék összecsapzódását és a vér sűrűségét; fokozhatja a wafarin és az aszpirin hatását

Goji berry a szívbetegség ellen

A goji berry képviselheti a legjelentősebb természetes gyógymódot a szívbetegségek kockázatának csökkentésére.

Azoknál az embereknél is csökkentheti a kockázati tényezőket, akiknél már kialakult az arteriosclerisis, az atherosclerosis vagy a magas vérnyomás.

A goji berry-t már évszázadok óta használják a tradicionális gyógyitalokban, melyek eltávolítják a zsírt a vérből, csökkentik a koleszterinszintet, és megszüntetik a gyulladásos állapotot.

A goji berry csökkenti a koleszterin- és a triglicerid szintet!

A shenyangi Liaoning Tradicionális Kínai Orvoslás Egyetemen egy 1995-ös vizsgálatban 130, magas vérzsírokkal rendelkező alanyt kezeltek goji berry-t és más gyógynövényt tartalmazó (vérzsír-mentesítőként) ismert gyógyszerrel. Ennek a gyógyszernek a használatával 87%-os vérszérum koleszterin-csökkenést és 80,8% vérszérum- triglicerid koncentráció-csökkenést értek el.

A Kínai Állam Tudományos és Technológiai  Társaság egy 1988-as közleménye ötven, 64 és 80 év közötti személy klinikai vizsgálatáról számol be, akiknek 50 gramm farkasbogyót adtak 10 napon át. A vizsgálat végén  a vérük lipid peroxid szintje 65%-kal csökkent. 

A koleszterin és a zsír védelme az oxidatív károsodással szemben

A goji berry-vel kapcsolatos újabb vizsgálatok azt mutatják, hogy a koleszterin oxidációjának gátlásával, a vérnyomás csökkentésével és a vérlemezkék összetapadásának megakadályozásával a goji berry védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

A Kínai Tudományos Akadémia 2001-ben, a Sanghaji Szerves Kémiai Intézetben végzett vizsgálata azt mutatta, hogy a goji berry-ből származó poliszacharidok nagymértékben gátolják a kis sűrűségű, káros (LDL) koleszterin oxidációját. A magas oxidált koleszterin koncentráció és a szív- és koszorúér megbetegedés közötti kapcsolat szorosabb, mint  a szívbetegség és a magas vérzsír koncentráció közötti összefüggés.

A Ningxia Orvostudományi Egyetem egy 1999-es vizsgálata bizonyította, hogy a goji berry megakadályozta a vörösvértestekben és májsejtekben lévő zsírok szabadgyökök által okozott károsodását.

A goji berry-nek a zsírok oxidatív károsodását gátló tulajdonsága közvetlenül összefüggésbe hozható azzal a képességével, hogy

gátolja a zsírokból képződő oxidált koleszterin képződését és megakadályozza az artériákat elzáró habos sejtek kialakulását.

Csökkenti a vérnyomást

A Pekingi Orvostudományi Egyetem  Patofiziológiai Tanszékének egy 1998-as, állatokon végzett vizsgálatában a goji berry  poliszacharid 23%-kal csökkentette a szisztolés és 21%-kal a diasztolés vérnyomást.

További vizsgálatok után a kutatók feltételezték, hogy a farkasbogyó poliszacharid a vazokonstrikció csökkentését és a véredények ellazítását az endothel eredetű relaxációs faktor (EDREF) szintjének növelésével éri el.

Gyulladásgátlás

A goji berry – mint az eddig ismert legnagyobb mennyiségű béta-kriptoxantint tartalmazó tápanyagforrás – páratlan gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkezik, olyan jótékony hatásokkal, melyeket a tradicionális kínai gyógyítók már évezredek óta ismernek. Talán ez az oka annak, hogy számos tradicionális kínai orvosságban goji berry-t használnak a gyulladásos rendellenességek (pl. asztma) csillapítására.

Egy klinikai vizsgálatban a goji berry-ből készült gyógyteával kezelt 66 asztmás betegnek a légzéskapacitás mérésére szolgáló maximális kilégzési áramlás-térfogat görbéje (MEFV), a betegek 66%-ában javult különböző mértékben.

A rostanyagok és a szívbetegség

A goji berry létfontosságú ásványi anyagai, nélkülözhetetlen aminosavai és hatékony antioxidánsai mellett, több mint 21% oldható és oldhatatlan rosttartalmával a goji berry további jótékony hatást gyakorolhat a szív- és érrendszerre.

A Harvard Közegészségügyi Iskola egy 1992-es klinikai vizsgálata bizonyította, hogy napi 24 grammnál több rostanyag fogyasztása 37%-kal csökkentette a magas vérnyomás kockázatát, a napi 12 grammnál kevesebbet fogyasztókhoz lépest. Csupán 115 gramm (kevesebb, mint fél csésze) szárított goji bogyó, több mint 24 gramm rostanyagot tartalmaz.

Pure Goji Beta Glucan 500ml

Új élet a máj számára

A goji berry és a máj méregtelenítése

Nem meglepő, hogy mint a legerősebb ismert antioxidáns élelmiszer, a goji berry jelentős májvédő tulajdonsággal rendelkezik.

Az ázsiai tradicionális gyógyászatban májvédő tulajdonságai miatt, a goji berry-t nagy tiszteletben tartják és számos népi orvosságban alkalmazzák.

Az antioxidáns hatásán kívül a kutatók rengeteg új fitokemikáliát fedeztek fel a goji berry-ben, melyek páratlan védelmet nyújtanak a májnak, és mérhetetlenül megnövelik a máj méregtelenítő képességét.

A dél-koreai Szöuli Nemzeti Egyetem kutatócsoportja vizsgálatok egész sorát indította el az 1990-es évek végén. In vitro (laboratóriumi) kísérleteket hajtottak végre, melyek azt mutatták, hogy a goji berry olyan különleges tápanyagokat tartalmaz, melyek megvédik a májat a környezet rákkeltő anyagaitól és a hepatitis vírus okozta sérülésektől.

A szén-tetraklorid májkárosítása elleni védelem

A goji berry májvédő hatásával kapcsolatos legújabb vizsgálatot, a Journal of Ethnopharmacology c. folyóirat 2005. januári számában publikálták. Ebben a szöuli Dongguk Egyetem Patológiai Intézetének kutatói vizsgálták, az egész gyümölcsökkel való etetéshatását szén-tetraklorid okozta májkárosodásnak kitett patkányokon.

Ezek az eredmények azt mutatták, hogy a goji berry gyümölcs lényegesen csökkentette a máj három vészjelzőjének az AST-nek, az ALT-nek és az ALP-nek a szintjét. Ezen májenzimek nagyobb koncentrációja májkárosodásra utal. A kísérlet után a kutatók eltávolították és mikroszkóp alatt megvizsgálták az állatok máj szén-tertaklorid okozta szövetkárosodásuk után kutatva. Míg a szén-tertakloridos csoportban lévő állatok mája kiterjedt mértékű szövetelhalást mutatott, addig a goji berry-vel kezelt állatok májában jóval kisebb sérüléseket találtak.

Aligha kétséges, hogy a goji berry a valaha vizsgált leghatékonyabb és legösszetettebb májvédő élelmiszerek közé tartozik. Ezek a klinikai vizsgálatok emlékeztetnek arra, hogy mi még éppen csak elkezdtük kihasználni ennek az ősi kínai orvosságnak a gyógyító erejét.

A cukorbetegség elleni védekezés

Újabb klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a goji berry a cukorbetegek számára, jótékony hatású bioaktív anyagokat tartalmaz.

A Qing Dao Orvostudományi Egyetem Gyakorló Kórházának és a Lio Zhou Városi First People’s Kórház 1998-as közös vizsgálata, a goji berry táplálék-kiegészítés hatását tanulmányozta, a cukorbeteg patkányokon.

Azt találták, hogy két héten keresztül napi 1 gramm goji berry elfogyasztása, jelentősen csökkentette a vércukorszintet, ezentúl a glükóz-hemoglobin 22%-kal, az éhgyomorra mért vércukorszint 41%-kal csökkent.

 

Klinikai vizsgálatok

Egy újabb, 2006. júniusában megjelent vizsgálat

bizonyította, hogy a kínai farkasbogyó (goji)

poliszacharidok fogyasztása, csaknem teljesen

visszafordítja a cukorbetegség által okozott DNS és oxidatív károsodásokat.

A sanghaji Fudan Egyetem Közegészségügyi Iskolájának kutatói azt találták, hogy napi 10 mg farkasbogyó poliszacharid elfogyasztása után (az emberre átszámítva 2600 mg-nak felel meg), a kísérleti állatokban a szabadgyökök okozta vér- és szövetkárosodás mutatói jelentősen csökkentek.

A goji berry GLIKÉMIÁS indexe

Az újabb kutatások azt mutatják, hogy az összes étel közül a goji berry-nek van az egyik legalacsonyabb a glikémiás indexe. Ez azt jelenti, hogy a szárított goji berry-t magában, vagy más ételekkel együtt fogyasztják, csupán minimális mértékben növeli a vércukorszintet.

29-es glikémiás indexe 30%-kal alacsonyabb, mint a búzaszemé, a Pinto babé, a csak korpából álló gabonaételeké, és 40%-kal alacsonyabb, mint az egész szemes barna rízsé és az egész szemes hajdináé.

A goji berry – mint az egyik legtöbb tápanyagot tartalmazó, alacsony glikémiás indexű étel – nem csupán a túlságosan magas vércukorszintet és a nem csak a felgyorsult öregedést elkerülni kívánók számára lehet ideális, hanem a cukorbetegségben, vagy a kezdődő cukorbetegségben szenvedők számára is nagyszerű tápanyagforrás lehet.