ANYA, EGYÉL JÓL A TERHESSÉG ALATT – KERÜLJE EL A GYERMEKED A SKIZOFRÉNIÁT

A fejlődésben lévő agy hihetetlenül érzékeny az alultápláltságra. A skizofrénia pszichoanalitikai és virális elméleteit kétségbe vonták. Egyes formáit pedig kapcsolatba hozták az agy méhen belüli fejlődése során bekövetkező hibás fejlődéssel, ami valószínűsíthetően a terhesség második harmadában következik be.

Egyes tanulmányok arra engednek következtetni, hogy az anya étrendjének hiányosságai, melyek magzati tápanyaghiányhoz vezetnek, tekinthetők a skizofrénia egyik okozójának, ami pedig akár 20 éven vagy még ennél is hosszabb időn keresztül is rejtve marad, mielőtt megjelenne az érintett gyermek életében. Bár nem tudjuk, mely mikrotápanyagok érintettek a dologban, a folsav és a B12-vitamin előkelő jelöltek, ugyanis mindkét vitamin lényeges a megfelelő idegi funkciókhoz.

 

A B12-vitamin hiánya felnőtteknél idegi károsodást okoz, míg ezen két vitamin egyikének vagy együttes, a terhesség során fennálló hiánya kapcsolatba hozható a neurális tubulus defektusokkal, mint például a nyílt gerinccel történő születéssel. Nem lehet véletlen, hogy egyes térségekben (pl. Írországban), ahol egyedi problémák jelentkeznek a B-vitaminok tekintetében, ott a felmérések szerint gyakori a nyílt gerinccel történő születés és a fiatalkori skizofrénia.

 

Azonban valószínűleg több módja is lehet a skizofrénia kialakulásának. Bizonyíték van a skizofréniás esetek egy részében egy olyan kauzatív genetikai faktor meglétére, mely az étrendi tényezőkkel esetlegesen kölcsönhat.

2019-08-01T08:33:31+00:00

Írj hozzászólást