A hiányos étrend okozta az összes haláleset közel felét az Egyesült Államokban 2012-ben.

Az idei évben egy tanulmány azt mutatja, hogy az Egyesült Államokban 2012-ben a halálesetek mintegy 45%-a a kardiometabolikus betegség, vagy a CMD miatt történt – mindezek az átlagos étrend miatt. A CMD magába foglalja a szívbetegséget, a stroke-ot és a 2-es típusú cukorbetegséget.

Mi okozta a legnagyobb számban a halált?

 A kutatók azt mondják, hogy a táplálkozással kapcsolatos CMD haláleseteket legnagyobb számban, a nagy mennyiségű nátriumbevitel, a feldolgozott húsok és a cukorral édesített italok túlzott fogyasztása,  és a diófélék és magvak, a tőkehal omega-3 zsírsav, a gyümölcsök és a zöldségek alacsony szintű bevitele miatt történt.

  

Először Renata Micha (R.D., Ph.D.) szerző beszél, a Massachusetts-i Boston-ban lévő Tufts Friedman Táplálkozási tudomány és Politika Iskola kutatóprofesszorhelyettese:

„Ezeknek az eredményeknek segíteniük kell a prioritások azonosítását, a közegészségügyi tervezés irányítását, az étkezési szokások megváltoztatására és az egészség javítására irányuló stratégiákat.

Növelve a különösen minimálisan feldolgozott élelmiszerek bevitelét, mint például a gyümölcsöket, a zöldségeket, a dióféléket, a teljes kiőrlésű gabonákat, a halat, a növényi olajokat, és csökkentve a sót, a feldolgozott húsokat és a cukorral ízesített italokat egy kulcs lehet ahhoz, hogy elérjük az étrendi és az irányelvi javaslatokat. A jövőbeni tanulmányoknak ki kell értékelniük az egyes beavatkozások lehetséges hatásait a táplálkozással kapcsolatos kardiometabolikus halálozás kezelésére és az egyenlőtlenségek csökkentésére.”

Több férfi hal meg, mint nő

 2017. március 7-én a JAMA oldalon publikált tanulmány azt állapította meg, hogy több férfi, mint nő hal meg a diéta okozta okoktól. A kutatók azt mondják, hogy általánosságban véve az eredmények összhangban vannak azzal, hogy a férfiak hajlamosabbak arra, hogy egészségtelenebb étkezési szokásokat kövessenek. Ráadásul, az afro-amerikaiak és a spanyolok között nagyobb számban fordult elő a diéta okozta haláleset, mint a nem spanyol fehérek között.

Micha szerint a felsorolt egészséges ételek elfogyasztásához nem eléggé kapcsolódó halálesetek becsült száma legalább olyan lényeges volt, mint a felsorolt egészségtelen élelmiszerek túl nagy mennyiségű fogyasztása okozta halálozások száma.

A kutatók azt állítják, hogy a nagy mennyiségű nátriumbevitelnek van köze a legtöbb halálesethez

 2012-ben körülbelül 66.500 CMD haláleset történt a túl sok só fogyasztásától, a nem kellő mennyiségű diófélék és magvak fogyasztásától (59.000 he.), a túl sok feldolgozott húsfogyasztástól (58.000 he.), a túl kevés tőkehal omega-3 zsírsav fogyasztástól (55.000 he.), a nem elég mennyiségű zöldségfogyasztástól (53.000 he.), a nem kellő mennyiségű gyümölcsfogyasztástól (52.000 he.), a túl sok cukorral édesített italok ivásától (52.000 he.).

A tanulmányoknak korlátjai voltak. Például, a kutatók által használt tanulmányok megfigyelések voltak, amelyek nem bizonyulnak ok-okozati hatásnak. Ráadásul más táplálkozási tényezők is közre játszhatnak, mint például a telített zsírok és a hozzáadott cukor. És bizonyos táplálkozási tényezők potenciálisan közbejárnak, mint a nátrium és a feldolgozott húsok.

Pozitív megjegyzésként azt állítják a kutatók, hogy 2002 és 2012 között kevesebb étrendhez kapcsolódó CMD haláleset volt a nem kellő mennyiségű többszörösen telítettlen zsírok, a diófélék és magvak, valamint a túlzott cukros italok fogyasztása révén.

forrás: https://www.naturalnews.com/

 

szerző: Dr. Paul Clayton

2019-06-28T07:20:39+00:00

Írj hozzászólást